ATV/UTV ajoneuvoja käytetään moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin niin työelämässä kuin vapaa-aikana. Mutta oletko pohtinut millainen rengas kuuluu maastoon, jossa ajat eniten? Millainen rengas tukisi parhaalla tavalla sitä tarkoitusta, johon ajoneuvoasi käytät? Eri pintamalleilla on eri käyttökohteet; eikä ole ollenkaan yhdentekevää, millaista rengasta käytät.

KOVAN MAASTON ATV/UTV -RENKAAT

Kovassa maastossa ja maantiellä parhaiten pärjäävät tiheät ja tiiviit kuviot. Vyörengas antaa tasaisemman ajokokemuksen, kuin ristikudosrengas, mutta ristikudosrengas suojaa paremmin renkaan kylkiä, jos ajoneuvolla ajetaan myös epätasaisissa olosuhteissa. Tiiviitä kuvioitakin on erilaisia. On niin sanotut katurenkaat, jotka ulkonäöltään muistuttavat paljon autonrenkaita ja sitten eri väljyydellä olevia kuvioita, jotka sopeutuvat parhaiten kovaan, mutta epätasaiseen maastoon. Vyörenkaissa käytetään vannekoon edessä merkintää R, joka kertoo renkaan olevan vyörengas eli radiaalirengas.

Milloin kannattaa valita tiheä rengaskuvio? Tiheä rengaskuvio kannattaa valita silloin, kun ajat pääsääntöisesti kovassa maastossa tai maantiellä. Tiheä kuvio kestää paremmin kulutusta, kuin harva ja sen ajo-ominaisuudet sekä ohjattavuus on kovalla maalla parempi, kuin harvemmassa kuviossa.

CST Stryder Katurengas
Carlisle AllTrail ATV/UTV/RTV -rengas
All condition tiheä kuvio katukäyttöön ja kovaan maastoon

ALL CONDITION – ATV/UTV -RENGAS KAIKKIIN OLOSUHTEISIIN

Monet valitsevat ajoneuvoonsa niin sanotut all condition -renkaat. All condition -renkailla on erilaisia ominaisuuksia, joista toiset keskittyvät eri asioihin kuin toiset, mutta yhteistä niille on, että ne ovat soveltuvia mahdollisimman monenlaiseen maastoon. Ei ole kuitenkaan mahdollista saada rengasta, joka olisi joka maastossa optimaalinen. Yleensä tällaiset all condition -renkaat ovat parhaimmillaan keskikovassa maastossa ja maantiellä. Niiden kulutuskestävyys maantiellä ei kuitenkaan ole samaa luokkaa, kuin tiiviimmän kuvion omaavissa renkaissa.

CST Stag
Carlisle AT489
Carlisle A.C.T

PEHMEÄN JA MUTAISEN MAASTON ATV/UTV -RENKAAT

Pehmeässä maastossa parhaimmillaan ovat renkaat, joissa on harva ja aggressiivinen kuvio sekä isot palat. Näiden renkaiden tarkoituksena on pureutua väkisin pehmeään maastoon ilman, että rengas jää täyteen mutaa tai muuta maa-ainesta. Nämä renkaat ovat yleensä ristikudosrenkaita, jotka suojaavat rengasta hyvin myös sivusta. Renkaan kestävyyttä ja kantavuutta saadaan parannettua lisäämällä renkaan kangasmäärää. Kangasmäärä merkitään renkaaseen yleensä loppuliitteellä PR tai PLY. Kangasmäärän vaikutuksesta renkaan kestävyyteen on silti valmistajakohtaisia eroja, jonka vuoksi kangasmäärää olisi hyvä verrata saman valmistajan renkaiden kesken.

Maxxis Zilla
pehmeään, epätasaiseen ja mutaiseen maastoon
CST Ancla C9312
Tämä rengas kuuluu all condition kategoriaan,
mutta on parhaimmillaan hieman pehmeämmässä maastossa.