YLEISIMMÄT PINTAKUVIOT RUOHONLEIKKURINRENKAISSA
Tavanomaisin rengaskuvio ruohonleikkureissa lienee C165 (CST) / Turfsaver (Carlisle) / LG408 (BKT). Edellä mainituissa renkaissa on sama pintakuvio, mutta eri valmistaja. Useimmissa tilanteissa tämä klassinen ruohonleikkurin renkaan kuvio on hyvä valinta. Kuvio säästää nurmipintaa, muttei tarjoa kovin suurta pitoa.
Hyvänä kakkosena tulee Multitrac-kuvio. Tämä suosittu kuvio on C165-kuvion tavoin saatavilla useamman valmistajan versiona. Tunnettuja kuvion valmistajia ovat niin ikään BKT (LG306), Carlsisle (Multitrac) ja OTR (GrassMaster).
Multitrac-kuvio on pitävämpi kuin Turf Saver -kuvio ollen samalla myös säästeliäs nurmikolle. Multitrac-kuvio on yleensä hieman Turf Saver -kuviota kalliimpi, mutta siinä on myös enemmän kulutuspintaa.
ONKO RENKAAN KUVIOLLA VÄLIÄ?
Renkaan kuvioden erot muodostuvat siitä, kuinka kuvio kohtelee ruohikkoa ja miten vahva pito kuviolla saavutetaan. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä karkeampi pinta sitä parempi pito, mutta mitä sileämpi pinta sitä vähemmän se rasittaa ruohikkoa ja siis jättää ruohikon siistimmäksi ja ehkäisee nurmipinnan rikkoutumista mm. ruohonleikkuria käännettäessä.
Kuvio ratkaisee myös sen kuinka paljon maaperää ja ruohosilppua jää renkaan väleihin. Karkea, hyvin harva kuvio tarjoaa hyvän pidon lisäksi hyvät puhdistusominaisuudet. Renkaan kuvioon ei tartu multaa ja ruohosilppua samalla tavoin kuin tiiviimpään kuvioon.
”Slicksejä” eli täysin sileää kuvioimatonta pintaa käytetään yleensä siellä missä halutaan ammattimaisen näköinen siisti nurmikko. Käytännössä kuvioimatonta rengasta käytetään eniten golf-kentillä tai muilla erityistä huolenpitoa vaativilla ruohopinnoilla. Kuviomaton rengas on suosittu myös maatalouden peräkärryjen renkaana ja lisälaitteiden ohjauspyöränä, koska se ei kerää maaperää itseensä pelloilla ajettaessa.
Kuvioimattomalle pinnalle ammattikäyttöön ja viheriöille on tarjolla myös vaihtoehtoja. Tradotimin edustama Carlisle on suunnitellut mm. Turf Smart -kuvion, jonka profiili on optimoitu laajentamaan kosketuspintaa. Sen ansiosta rengas antaa hyvän pidon ja samalla maksimoi nurmen suojaa tarjoten kuvioimattomalle renkaalle pitävämmän vaihtoehdon. Sen urissa on GES itsepuhdistussysteemi, jolla minimoidaan renkaan kuvioon tarttuva maa-aines.
KUDOSKERROSTEN MÄÄRÄ KERTOO RENKAAN KESTÄVYYDESTÄ
Kuvion lisäksi renkaan ominaisuuksiin vaikuttaa se onko rengas ristikudos vai suorakudosrengas. Ristikudosrengas joustaa enemmän ja antaa renkaalle paremman suojan sivulta renkaaseen kohdistuvissa pistoissa. Vyökudosrakenne taas tarjoaa tasaisemman ajokokemuksen ja paremman ohjautuvuuden, jos laitetta tarvitsee ajaa kovilla pinnoilla. Käytännössä suurin osa ajettavien ruohonleikkureiden renkaista on ristikudosrenkaita.
Renkaan pistokestävyyteen vaikuttaa myös kudoskerrosten (kankaiden) määrä, joka yleensä merkitään renkaaseen lyhenteellä PLY tai P.R. (kuva). Mitä enemmän renkaassa on kankaita, sitä paremmin rengas kantaa ja kestää pistokuormaa. Kankaiden määrä vaikuttaa myös renkaan jäykkyyteen. Tietyissä olosuhteissa paremmin joustava kaksikankainen rengas saattaa tarjota paremmat ominaisuudet esimerkiksi pidon suhteen kuin jäykempi neljä- tai kuusikankainen rengas.
TARVITSEEKO RUOHONLEIKKURI SISÄRENKAAN?
Suurin osa ruohonleikkurin renkaista ovat tubeless (TL) renkaita, eli ne eivät tarvitse sisärengasta. Jos rengas on merkitty lyhenteellä TT (tubetype), silloin se tarvitsee sisärenkaan. Käytännössä monet kuitenkin varustavat ruohonleikkurinrenkaat sisärenkailla, koska maastosta riippuen ne puhkeavat helposti pihamaalla oleviin teräviin juuriin tai vahvempiin oksiin. (kuvat).