Koneen tai laitteen rengasta korvattaessa turvallisin valinta on yleensä koneen ensiasennusrengasta vastaava malli, joka mieluiten on vielä saman valmistajan tuote. Tradotim Oy:n valikoimaan on pyritty tuomaan mahdollisimman monen pienkoneen tai laitteen ensiasennusrenkaita vastaava tuote.

MIKSI ON SUOSITELTAVAA KÄYTTÄÄ TUOTTEEN ENSIASENNUSRENKAITA?
Erilaisia rengasvalmistajia on markkinoilla paljon. Samankaltaisia tuotteita myydään myös hyvin eri hinnoilla. Vaikka ostohetkellä houkuttelevinta olisi turvautua alkuperäisen renkaan kokoiseen, mahdollisimman edulliseen malliin; on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, miksi jokin rengas on valikoitunut tuotteen ensiasennusrenkaaksi?

Yhteistä tunnetuille ensiasennusrenkaiden valmistajille on voimakas panostus tuotekehitykseen sekä pyrkimys renkaan ja laitteen saumattomaan yhteistyöhön. Rengas valmistetaan ensisijaisesti täyttämään jokin tehtävä. Toisessa tehtävässä sama rengas voi olla täysin kestämätön ratkaisu.Pintamalli ja koko ovat monesti ostajan ensisijaiset valintakriteerit. Laitevalmistajalla voi kuitenkin olla monia eri syitä päätyä juuri kyseiseen malliin. Tunnettujen rengasbrändien valmistajat käyttävät usein paljon aikaa ja vaivaa tuotteidensa kehittämiseen yhteistyössä laitevalmistajan kanssa.

Kopiorenkaiden valmistajia on monenlaisia. Toiset kopiorenkaiden valmistajat pyrkivät myös kehittämään tuotteitaan, mutta lähtökohta on täysin eri. He eivät räätälöi tuotteitaan yksittäisiin laitteisiin, vaan pyrkivät tuomaan markkinoille malleja, joilla pystyttäisiin korvaamaan mahdollisimman monia brändituotteita ja ensiasennusrenkaita. Toiset onnistuvat tässä paremmin kuin toiset.

Yleisin tapa kopioida rengas on tuoda siihen ensiasennusrengasta vastaava pintakuvio. Vaikka pintakuvio onkin renkaan toiminnan kannalta tärkeä elementti, se ei kuitenkaan välttämättä näyttele yhtä ratkaisevaa roolia, kuin renkaan muut ominaisuudet. Kumilaadut saattavat vaihdella kopiorengasvalmistajien välillä suurestikin. Käytetty kumiseos vaikuttaa ratkaisevasti renkaan kulumiseen, kuten myös renkaan muihin ominaisuuksiin. Pelkkä renkaan kangasmäärä (merkitään renkaaseen yleensä lyhenteellä P.R. tai PLY) ei myöskään kerro vielä paljoakaan renkaan todellisesta rakenteen kestävyydestä tai jäykkyydestä, joka ensiasennusrenkaassa on lähtökohtaisesti sovitettu laitteen vaatimuksiin.

Hyvänä esimerkkinä mainittakoon Trelleborgin T539 pintamalli. Pintamallilla on hyvin erilaisia ominaisuuksia koosta riippuen. Pienemmässä koossa se toimii hyvin nurmiystävällisenä ja kestävänä ajoleikkurin renkaana, mutta sama pintamalli voi olla myös pientraktorissa, jossa siltä vaaditaan nurmiystävällisyyden lisäksi myös muita ominaisuuksia, kuten: kantavuutta, kestävyyttä, puhdistumisominaisuuksia, lujuutta ja hyvää pistonkestävyyttä. Malli on myös hyvä trailerinrengas, jolloin sen pitää kestää kovia nopeuksia. Onko kaikissa T539 renkaissa kaikki edellä mainitut ominaisuudet? Ei ole. Ominaisuudet riippuvat siitä mihin laitteeseen rengas on suunniteltu.

Rengasvalmistajat ovat usein aika luovia rengaskokojen merkinnässä, jotta eri laitteisiin tarkoitetut renkaat eivät sekoittuisi keskenään. Kannattaa siis aina korvata tuotteet täsmälleen saman kokomerkinnän omaavalla renkaalla, jotta varmistat laitteesi turvallisen käytön ja parhaan käyttökokemuksen.