AJANKOHTAISTA

Uusi Rengaslaskuri työkalu asiakkaillemme

Kokeile uutta rengaslaskurityökalua sivuillamme ja muista lisätä se itsellesi pikavalintoihin. Laskurin avulla muunnat nopeasti metriset koot tuumakokoihin ja päinvastoin.

Varsinkin pienkonenrenkaissa, mönkijänrenkaissa ja ajoleikkureiden renkaissa rengasmerkinnät ovat hyvin sekalaista seurakuntaa ja aika ajoin joudut etsimään merkintää vastaavaa tuumakokoa tai toisinpäin. Ainakin toistaiseksi tuumakokoiset merkinnät ja metrikokoiset merkinnät elävät rinnakkain ja riippuu hyvin paljon koneiden ja renkaiden valmistajista, miten he haluavat renkaansa merkitä.

Renkaiden tuumakokoisissa merkinnöissä käytetään yleisesti suoraviivaista tapaa, jossa ensimmäinen luku kertoo renkaan halkaisijan, toinen renkaan leveyden ja kolmas vanteen tuumakoon. Esimerkiksi 25x8.00-12 renkaan halkaisija on 25" leveys 8" ja vanteen halkaisija 12".

Metrisessä järjestelmässä taas puhutaan renkaan leveydestä, profiilista ja vannekoosta. Tämä järjestelmä tekee renkaan koon laskemisesta jo huomattavasti hankalampaa. Esim. trailerinrengas 195/50R13 renkaassa renkaan leveys on 195 mm renkaan korkeus taas on 50% renkaan leveydestä ja vanteen koko ilmoitetaan tuumina eli rengas on 13" vanteella. Sivuhuomautuksena todettakoon, että kirjain R kertoo vain renkaan rakenteen olevan Radiaali ja sillä ei ole merkitystä koon laskemisessa. Renkaan halkaisijan laskeminen vaatii metrisessä järjestelmässä jo huomattavasti enemmän ponnisteluja, koska renkaan profiilihan on vain renkaan korkeus vanteesta. Siksi se pitää kertoa kahdella ja siihen lisätä vanteen halkaisija, jotta saataisiin metrisen renkaan kokonaishalkaisija.

Metrisen järjestelmän hyviksi puoliksi taas voisi lukea sen, että renkaat ovat aika lähellä ilmoitettua kokoa, kun taas tuumamerkinnöin varustetuissa renkaissa voi valmistajien välillä olla aika isojakin kokoeroja, vaikka renkailla olisi sama tuumamerkintä.